Hur är det egentligen att arbeta som jurist?

När jag som jurist möter människor möts jag av en hel del olika reaktioner. Unga verkar ofta tro att det jag gör är som i amerikanska TV-serier och det var till en viss del även min egen bild innan jag utbildade mig. Jag gissar att poliser ofta råkar ut för samma sak. Därför, om du är ung och funderar på att utbilda dig till jurist så kan det vara bra att veta vad yrket egentligen innebär så att du inte spenderar studiepengar på en utbildning som inte passar dig. Den här listan innehåller också en del saker som jag själv önskat att jag visste innan jag gav mig in på den här banan. Med det sagt så älskar jag mitt arbete.

  1. Initialt, trots din utbildning så kommer allt vara nytt och under en lång tid kommer du att känna att du inte kan någonting. Men det kan du och med erfarenhet kommer du att förstå det och även kunna mycket mer.
  2. Du kommer inte att spendera merparten av din tid i en domstol. Många av oss är nästan aldrig där.
  3. Du kommer däremot att spendera enormt mycket tid med att skriva. Inlagor, brev, PM, allt möjligt. Därför är det viktigt att du gillar att kommunicera i text.
  4. Välj en inriktning som du gillar och är intresserad av.
  5. Vänj dig vid tanken att frågor inte har tydliga svar och enkla lösningar. Saker är komplicerade och ibland blir lösningarna inte perfekta eller ultimata. Det kan ibland leda till frustration. Allt blir lättare om man ”gillar läget”.
  6. Jo, det är precis så stressigt som man kan tro och man skulle kunna jobba ihäll sig. Därför är det viktigt att hitta en strategi som gör att du inte gör det. Att sätta gränser, äta bra, sova ordentligt, få lite motion och avsätta tid för nära och kära.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + sju =