Importera och sälja saker från Kina

Det är inte helt ovanligt att jag stöter på människor som funderar på att starta upp verksamheter som importerar billiga produkter från Kina för att sälja dem vidare i Sverige. Därför tänkte jag gå igenom några av fallgroparna när det gäller den typen av verksamhet.

Skatt och tullavgifter

Tullavgifterna kan variera kraftigt — från 1 till 80 procent. Vad momsen slutligen blir beror på:

  • Fraktkostnaderna från avsändaren i Kina till första EU-land. Det inkluderar därmed de inhemska fraktkostnaderna i Kina.
  • Kostnaderna för produktutveckling och verktyg hos leverantören eller annan part i Kina.

Momsen är nästan alltid 25 procent, och beräknas på summan av tullvärdet och tullavgiften tillsammans.

Tulldeklarationen

Många kinesiska företag anger ofta ett lägre värde på deklarationen än vad är sant. Se till att de fyller i rätta uppgifter. Om det är så att man importerar en vara vars värde ligger långt under det normala i Sverige kan tullen lägga på en antidumpingsavgift. Det innebär att tullavgiften kan bli uppåt 80 procent. Om du ska importera produkter kan du därför kontrollera vilka produkter som berörs av antidumpingåtgärder.

Farliga produkter

I många fall har vi i Sverige andra regler när det gäller säkerhetskraven för olika varor. Säkerhetskraven anges enligt olika EU-direktiv som ska följas för att en produkt ska få säljas i Sverige. Säkerheten hos olika produkter granskas av olika kontrollmyndigheter men tullen har rätt att stoppa misstänka varor vid gränsen om de misstänker att den är farlig och inte uppfyller kraven, elektronik tillexempel.

Immaterialrätt

Att sälja kopior av en välkänd produkt bryter mot immaterialrätten. Den anger att enbart den som äger varumärket, patentet, mönsterrätten eller upphovsrätten till en produkt har rätt att sälja den.

Produkter som används till förädling

Vissa varor kan du importera helt tullfritt. Det gäller när du importerar varor som du sedan reparerar eller bearbetar till exempel. Då behöver du inte heller betala antidumpningstullar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × tre =