Juridikstudier i Helsingfors

Nyligen åkte jag på besök till Helsingfors. Eftersom en gammal studentkamrat numera arbetar på universitetet där passade jag på att besöka honom. Vi pratade delvis om gamla minnen men jag blev också inspirerad av hur de har lagt upp studierna där borta. Det här var vad jag lärde mig.

I en alltmer föränderlig värld gäller det att hänga med. Det gäller även inom vår egen juridiska disciplin och särskilt när det handlar om globalisering och internationella avtal. Vid Helsingfors universitet är detta något som man särskilt har tagit fasta på när man utbildar nya studenter.

Där får studenterna kontinuerligt öva och försöka anpassa lagpraxis till den nya världens förutsättningar. Organisatörerna menar att det blir en allt viktigare del i utbildningen — att ge eleverna förmågan att tänka kreativt och anpassa sig efter de snabbare förändringarna. Ur det får det sedan en fingervisning om vad som fungerar, varför och lär sig tänka mer kritiskt.

En annan viktigt del är att eleverna och framtidens jurister blir bättre på att använda sitt nätverk, särskilt när det gäller forskning. På det sättet kommer de att bli mer effektiva, kundorienterade och engagerade. Det tycker man i alla fall i Finland och studenterna verkar nöjda de med.

Universitetet i Helsingfors är landets främsta med över 30 000 studenter och runt 4 000 forskare. Kontinuerligt försöker de också dela med sig av sin forskning på ett bättre sätt än vi traditionellt har gjort i Sverige. Det var i alla fall mitt intryck vid mitt besök. Det gällde även studierna vid den juridiska fakulteten. Jag lärde mig också att de delar upp juridikstudierna i 22 olika discipliner. Det rörde sig om allt från juridiska tillämpningar inom ekonomi, välfärdsrätt, teknik till lagar i en global miljö. Alla dessa tog givetvis avstamp i forskningsstudier. Tanken är också att studenterna i alla fall initialt ska få en så bred utbildning och förståelse som möjligt.

Mitt intryck var att vi som vanligt har en del att lära av det finska undervisningsväsendet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − elva =