Korruptionstrenden

Förutom att Donald Trumps morgontweet alltid verkar få sitt eget nyhetsinslag på TV, att moderaterna öppnat dörren för SD, så var väl förra veckans stora nyhet den om hur Björn Andersson, generaldirektören för Statens fastighetsverk anhölls för grov trolöshet mot huvudman.

Statens fastighetsverk har hamnat i extremt blåsväder. Nu misstänks de även för grundlagsbrott. Frågan är var det ska sluta.

Det ska ha skett eftersom han undanhållit att anmäla en anställd som missbrukat sin ställning, dels genom att hyra ut statens hus till vänner, dels genom att han har låtit skattepengar finansiera privata renovering. Det här ska generaldirektören ha känt till sedan 2014 men underlåtit sig att polisanmäla. Andersson själv nekar till brott. Även Anderssons fru anhölls, polisen beslagtog även mobiltelefoner och datorer i parets hem.

Parallellt med detta äger en annan korruptionsskandal rum. Den som involverar före detta finansministern Anders Borg, tillsammans med finansmannen Fredrik Lundberg har han delgivits misstanke om korruptionsbrott.

Här ska det hela handla om hur Borg deltagit i Holmens jakter vilket tidigare har varit känt för allmänheten. Vid tillfället var Borg inte längre finansminister och enligt honom själv ska han ha följt alla regler. Åklagaren är av en annan åsikt och Borg själv nekar till brott.

Det man undrar när man läser om båda dessa nyheter är om Sverige detta på något sätt är ett tecken på att Sverige håller på att bli mer korrupt? Det var ju heller inte så särskilt länge sedan självaste riksrevisionen var i blåsväder för jäv och ”vänskapskorruption” i de inre leden. Tre personer entledigades då.

Enligt korruptionsindex som årligen mäter ”i vilken grad korruption uppfattas föreligga hos offentliga tjänstemän och politiker” så ligger rankas Sverige som det tredje minst korrupta landet. Rankingen baseras på den upplevad korruptionen hos människor och experter.

Men stämmer verkligen det? Kommentera gärna och diskutera med oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 2 =