Vetenskapen går framåt

Klockan går framåt och tiden går framåt men även vetenskapen och tekniken går framåt. Idag tänkte vi presentera och skriva om digital signering och hur juridiken fungerar bakom detta.

Förr i tiden skickade man traditonella avtal per post och sedan fick man posta tillbaka avtalet som man hade signerat. Det bästa var att man faktiskt var på plats så att båda parter kunde signera samtidigt. Sedan kom faxen och scannern. Även om faxen kan upplevas som stenåldern så används det flitigt ute hos företagare. Scannern känns något modernare.

Nu när tekniken finns på plats nyttjar många digital avtalssignering. Något som både känns enkelt och prisvärt. Hur fungerar det i praktiken? Det är väldigt enkelt. Vi har intervjuat en aktör på marknaden som heter Signr och de hjälper både små och stora företag med avtalssignering. Läs mer på företagets hemsida här. Frågorna kommer här nedan:

Behöver man installera någon programvara?

I stort sett alla digitala signeringstjänster är webbaserade och därmed behöver man inte någon programvara.

Laddar man upp avtal eller hur fungerar det?

Man laddar upp ett avtal (vanligtvis i PDF-format) och så enkelt är det.

Hur säkert är det?

Säkerheten är otroligt viktigt när man hanterar digitala avtal. Flera av aktörerna på marknaden gör det mesta för att hålla en riktigt hög säkerhetsnivå. Informationen som finns i vårt system är skyddad av AES SLL. Det är en kryptering som hjälper att förhindra intrång eller så kallade ”snoopings”. Den försäkrar därför dialogen mellan er webbläsare och vår server, samtidigt som den är krypterad för en hög säkerhet.

Hur fungerar juridiken?

Alla avtal som signeras digital är juridiskt bindande. Det har samma säkerhetsklass som vanliga traditionella avtal. Båda parter får ett signerat dokument med vem det är som har signerat, när och var personerna har signerat. E-postadress och ip-adress finns således med i avtalet. Det finns flera lagar idag som styrker den digitala signeringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − fjorton =