Vikten av en välstädad ekonomi

I ett tidigare inlägg så har vi pratat om varför det behövs företagsjuridiska advokater. I detta inlägg tänkte vi därför prata om något som underlättar arbetet för både jurister och företag själva – en välstädad ekonomi.

I mitt arbete som jurist så stöter jag allt för ofta på företag med en väldigt stökig bokföring. Många gånger är det av den enkla anledningen att man har skött bokföringen själv, medan det andra gånger handlar om att man anlitat fel företag. Missförstå mig inte, det behöver inte nödvändigtvis betyda att man anlitat ett företag med undermåttlig kompetens – ibland missförstår man bara varandra och har ett dåligt samarbete.

Se därför till att anlita en pålitlig redovisningsbyrå med goda referenser. Kontrollera också att ni strävar mot samma mål och är på ”samma plan” redan i börjat av samarbetet. Innan du ingår ett samarbete med en redovisningsbyrå bör du också kontrollera att de är medlemmar i FAR och arbetar enligt Reko, vilket är svensk standard för redovisningstjänster.

Men varför är det då så viktigt med en välstädad ekonomi?

Genom att bokföringen sker på rätt så gör du det mycket enklare för dig själv när det är dags för årsredovisningen, inkomstdeklarationer och liknande. Det underlättar också arbetet oerhört vid en eventuell tvist.

Om du dessutom jobbar med ett snabbväxande bolag och har planer på att göra en eventuell exit så kan en stökig bokföring leda till att investerarna vägrar att ta över bolaget. Detsamma gäller för bolag som planerar att ta in riskkapital…

Se därför till att anlita en pålitlig redovisningsbyrå som sköter din bokföring på rätt sätt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 − 9 =